BLOGGEN 2

I amerikanska val och i krig är allt tillåtet

Barack Obama och Mitt Romney tävlar intensivt om presidentposten och i skrivande stund är de båda kombatanterna inne i slutspurten. Knepen att nå positionen som ledare för USA är många och inte sällan ifrågasatta. Reklamtröttheten bland allmänheten är utbredd efter att ha bombarderats med budskap under flera månaders tid från alla möjliga håll och kanter. Här är några exempel på marknadsföring som sticker ut i det amerikanska valet 2012.


Digital dörrknackningskarta

Demokraterna har en mobilapp som är länkad till Google Maps och den visar med blåa flaggor vilka hem som bör få ett hembesök av deras valarbetare. Den visar dessutom en kort resumé om vad som bör tas upp med ägaren till just det hemmet.


Toalettpappersrullar 

Obamas nuna finns numera även att beskåda på toapapper och det är givetvis en storsäljare på republikanska valmöten.


VIP app för hängivna

Republikanerna har skapat en mobil app som utlovar de senaste nyheterna från partiet innan media får ta del av dem. Ett sätt att få sina väljare att känna sig speciellt utvalda samtidigt som Republikanerna får tillgång till sina bästa supporters och kan trycka ut egenvinklade nyheter till deras mobiler.


Bakelser

En bagerikedja säljer kakor med de olika kandidaternas ansikten på och har en räknare på disken som visar vilken sort som säljer bäst. De hävdar att deras resultat alltid stämt med tidigare presidentvalsvinnare.


Negativ TV-reklam i alla tillgängliga kanaler

Smutskastningen i presidentkampanjen är överväldigande. Av all reklam som görs är 85% negativ när Demokraterna står bakom budskapet och hela 91% när det är Republikanerna som är avsändaren. Just nu rullar 43.000 politiska reklamfilmer per dag i USA, främst i några få delstater som är vågmästare. Båda partierna använder sig också flitigt av de nya nät-tv streamingtjänsterna såsom Netflix.


Wikipedia förvrängning

Att skriva något partiskt och osant om en politisk fråga på Wikipedia är inte svårt, det kanske inte ligger kvar länge men skadan kan redan vara skedd då många journalister använder Wikipedia som ett uppslagsverk och gärna validerar sina fakta via den hemsidan. Detta tvivelaktiga knep används av anhängare från båda partierna.


John Skarin

2012-11-05

Reklamuppfinnarna och varför de spelar roll vid byråvalet

Nu ska vi tala om något helt avgörande vid valet av en reklambyrå. Något som ibland dribblas bort mellan alla siffror, kravspecifikationer och offerertfloskler.


Idéer 


Och vikten av att dessa kommer och levereras i ett konstant flöde. Det är den enskilt viktigaste punkten vid val av reklambyrå. Allt annat kommer i andra hand. De främsta reklambyråerna håller ständigt dörren öppen för duktiga kreatörer. De vet att flödet av idéer är det livsblod som pumpar runt deras verksamhet.


En reklamskapare är en slags uppfinnare på anabola steroider. Denne är anställd för att konstant leverera, sjösätta idéer samt komma med kampanjuppslag till flera uppdragsgivare under en begränsad tid. Detta till skillnad mot klassiska uppfinnare kan lägga år på att färdigställa ny idé. Jag har varit en reklamskapare i 16 år och har sedan länge tappat räkningen hur många idéer och uppslag jag gett upphov till under denna tid, men det rör sig om hundratals. Ingen av dessa är dock livsavgörande eller har gjort jorden till ett bättre ställe att leva på, till skillnad från en del uppfinningar.


Vi är idag omringade av små smarta lösningar som underlättar vardagen, saker vi sällan ägnar en tanke åt och som vi tar för givet att de alltid existerat. Ett bra exempel är diskborsten - ett måste i hem världen över. En fulländad produkt från början eller? Det tyckte inte den svenska designbyrån A&E Design som 1974 tog fram en rak framkant - en skrapa för matrester som inte låter sig borstas bort. Idag finns det knappt någon diskborste som saknar den hårda framkanten. Genialt i all sin enkelhet. Men någon var tvungen att komma på det. 

    Detta är kärnan även i framgångsrikt reklamskapande. Det är någon som ska komma på en unik idé, ett koncept som aldrig tidigare skådats, en ny form, eller en slogan som ingen någonsin läst tidigare


I egenskap av reklamköpare är du i en position där du kontinuerligt ska ta emot lösningar och idéer från en reklambyrå. Idéer som ska få munnarna att vattnas och varggrinet att bredas ut när du och ledningsgruppen inser hur detta kommer att särskilja ert företag från konkurrenterna och lämna dem i bakvattnet. För att reklambyrån ska kunna leverera ett flöde av idéer krävs dock att de får tillgång till aktuell information om företaget de ska göra reklam för, läs mer om detta i den tidigare skrivna krönikan Marknadschefens bästa vän är en bra reklambyrå.

 

Resan som marknadsansvarig kommer att bli betydligt mer angenäm om du ser till att granska uppfinnarna av reklamen vid valet av byrå. Pris, flexibilitet, storlek och andra faktorer kommer alltid på andra plats. Om flödet av idéer inte släpps på via reklambyrån så är det ofta bortkastade pengar, hur obetydliga deras fakturor än är. 

    Hur går då granskandet till? Enklast är att titta på reklambyråns jobb för deras andra kunder. Gillar du dessa så kommer du antagligen att få någonting i samma klass. Är du däremot tveksam till deras lösningar ska du hålla dig borta, oavsett hur billiga de må vara, deras eventuellt verbala skicklighet, eller om de råkar vara släkt till någon på företaget du arbetar på. Börja i den kreativa ändan, sedan kan du gå vidare och titta på pris och andra faktorer som spelar in vid valet. Din roll som marknadschef på företaget kommer att uppskattas mer och ifrågasättas mindre om du ser till att granska byråns reklamskapare från början.


John Skarin

2012-01-28

Utbud vs. Varumärkesreklam? Vinnare: Mellanmjölksreklam!

I en intervju i tidningen Dagens Media förklarar den nya chefen för en allt mindre besökt klädkedja; JC, om hur han ska få försäljningen att öka. Han talar om att reklamen ska driva trafik till butikerna och att jobbet med att bygga varumärket kommer senare (när det finns pengar). 


Jag hävdar att han där begår ett misstag som kan föra JC ytterligare mot ruinens brant. Det finns ingen anledning till att separera varumärkesbyggande och butiksdrivande utbudsreklam. Innehåller reklamen bara rätt beståndsdelar får du det bästa av dessa två världar automatiskt. Man kan förenklat skilja på utbudsreklam och varumärkesbyggande reklam på detta sätt:


Utbudsreklam: går ut på att man visar en produktbild och under den finns oftast en färgglad cirkel där prissumman står. Repetera detta över hela annonsen/i hela DR-utskicket eller igenom hela tv-reklamfilmen. Enligt vissa är detta det enda sättet att driva konsumenten till en butik. Nackdel: Man pratar enbart om pris, inget annat. När flera företag i samma branch gör detta samtidigt hamnar de i en negativ spiral där de tjänar allt mindre pengar på produkterna de gör reklam för.


Varumärkesbyggande reklam: Man placerar en idébaserad bild/film i ett specifikt sammanhang och kombinerar den med en tankeväckande rubrik/manustext. Denna typ av reklam siktar mer på människans intellekt och vill väcka kundens sympati och känslor för en produkt eller ett företag. Nackdel: Man ser nästan enbart en långsiktig verkan, väldigt få kunder som rusar in i en butik samma dag som de ser denna typ av reklam.


Jag förespråkar en hybrid mellan dessa två varianter, eller mellanmjölksreklam som jag valt att kalla den i rubriken. För även om den mesta reklam vi har tagit fram genom åren har varit den varumärkesbyggande varianten, har vi alltid sett till att det någonstans finns en uppmaning att agera eller att handla hos läsaren eller betraktaren. Likaså har vi, när det är dags för utbudsreklam sett till att samtidigt passa på att stärka varumärket. 

    Frågan JC´s nya VD och alla andra reklamköpare ska ställa sig är: vad särskiljer vårt företag från våra konkurrenter, förutom priset vi har på våra produkter? Om man bara skrapar lite på företagets yta finner man oftast en mängd svar. Väljer man ändå att enbart prata pris i reklamen är man ute på svag is och kommer att behöva en djup kassa och modiga aktieägare som gillar isvaksbadande och fyller på med friskt kapital för att företaget inte blir det första offret när priskriget rasar som värst.

    Ett av de senaste offren i priskrigen som idag härjar i flera branscher var elektronikkedjan OnOff som till slut inte orkade följa med i den kostnadskrävande batalj som MediaMarkt och Elgiganten eldar på med enorma marknadsbudgetar och kyliga ägare. Inredningskedjan Hemtex är ett annat företag som legat nere för räkning lika ofta som jag byter sänglakan. Deras tidigare ständigt pågående rea gjorde att det skulle varit dött och begravet för länge sedan om det inte varit för luttrade aktieägare som ställt upp vid nyemissioner. 


Slutsats: När företaget ska göra reklam, se till att den både driver försäljningen och stärker varumärket. Båda beståndsdelarna är nödvändiga för att överleva i det långa loppet.


John Skarin

2011-12-02


Vad hände sen? Uppdatering 14 månader senare (maj 2013)

JC-vd:n Marthyn Inghamn fick sparken med omedelbar verkan då styrelsen inte längre hade förtroende för honom.

Mellanmjölksreklam när Creative Republic tar fram den. Observera uttryck som riksdaler, diskreta och designade splashar under priset, den nya logotypen som liknar skylten på en gammal lanthandel, listan till höger med massor av ovanliga produkter som man kan hitta i butiken och godiskupongen som lockar med gratis polkagris. 


Denna annons driver både folk till butiken samtidigt som den är varumärkesbyggande.

Lavinartad ökning av logotyper när de sociala medierna kopplas på

Det finns en ny trend i reklamvärlden där antalet logotyper förökat sig kraftigt på en reklamyta som tidigare enbart förlitade sig på en logotyp - företaget som var den betalande avsändaren. Idag delar denna allt oftare reklamplatsen med flera utomstående företags logotyper som inte har med avsändaren att göra. Dessutom har ett fyrkantigt mönster som mest liknar ett allvarligt tryckfel börjat ta plats. (QR-kod).


I dagens snabba och flyktiga mediabrus med multipla kanaler och plattformar som pockar på uppmärksamhet gör man sig själv en björntjänst när man frivilligt placerar in betydligt starkare varumärken och känsloladdade logotyper än sitt eget företags i reklamen. Viljan att valla in den presumtiva kunden på Facebook verkar ibland starkare än att ta vara på chansen att informera eller sälja in produkten på plats. Att läsaren ska att ta upp sin mobil och fota av en QR-kod (tryckfelet) är inte heller vidare sannolikt. Dessa främmande logotyper och externa symboler leder oundvikligen iväg uppmärksamheten från det budskap du betalar för att få förmedla.

    Företag som väljer att placera in en Facebook/Twitter/YouTube logotyp i sin reklamkampanj får kallt räkna med att erinran om vem som avsändaren var bleknar avsevärt. 


Tanken är dock intressant och trenden förståelig då sociala medier är glödhett och det finns idag inte en marknadsförare som inte funderar på hur företaget ska synas och att kunderna ska fångas in där. Dilemmat för oss som vill informera och övertala konsumenten genom att närvara i de sociala medierna är att de flesta som är inloggade drivs helt av privata intressen och inte av att gilla ett företag. 

    Att dras med och låta sig förföras av stjärnglansen hos de som äger plattformarna till de sociala medierna i din reklam är oklokt. Anledningen är att deras varumärken är skyhögt starkare än ditt och att fokus förflyttas från den produkt eller tjänst du försöker sälja till några globala IT-bolag placerade i Kalifornien.


Vill ditt företag lyckas i de sociala medierna kommer det att kosta både tid, personal och ett passionerat engagemang som aldrig, aldrig någonsin får avta. Den klassiska devisen "man får det man betalar för" gäller även på internet. Att tänka på när ordet gratis dyker upp - vilket det ofta gör i kombination med sociala medier.


Slutsats 

När du ska koppla på sociala medier i en integrerad reklamkampanj gäller det att vandra försiktigt så att du inte sväljs av de giganter vilka står för driften av de olika plattformarna. Undvik att placera deras logotyper bredvid ditt företags som är huvudavsändare. Räds av skräckexemplet till höger.


John Skarin

2011-10-04

Bill Bernbach - Mad Men originalet

Världens antagligen mest hyllade reklamman, Bill Bernbach skulle fyllt 100 år igår om han levt idag. (Han är bokstaven B i reklambyrån DDB)

    Amerikanska Advertising Age har uppmärksammat detta och gjort en fiktiv intervju baserad på några av hans mer kända uttalanden från mannen som låg bakom den kreativa revolutionen under den senare delen av 1950-talet. Han hade bestämda åsikter som backades upp av den ena framgångsrika kampanjen efter den andra. Jag har översatt delar av texten till svenska för dig då du kommer att upptäcka att hans ord är lika aktuella idag. 


Vad kännetecknar effektiv reklam?

Reklamens uppgift är att sälja. Om det inte genomsyrar alla idéer, varenda ord som skrivs, varje bild som tas är du en falsk profet och borde lämna den här branschen omedelbart.


Vad är det för fel med att genom vetenskap och olika marknadsundersökningar försöka skapa effektiv reklam?

Jag vill varna för de som hävdar att reklam är en vetenskap. Reklam är artisteri. Den här branschen är fylld av mätföretag och tyvärr så är de väldigt duktiga på att prata för sin sak, men det finns ett problem. Reklam är en konst och inte en vetenskap.


Överdriver du inte nu?

Desto mer du undersöker något vetenskapligt, desto försiktigare blir du och mer pengar går därmed till spillo. Vetenskapliga undersökningar leder oundvikligen till likformighet.


Men man slipper i alla fall att uppröra någon.

85 procent av all reklam som görs passerar obemärkt. Företag bränner miljarder varje år på reklam och får nästan inget tillbaka. Branschen är orolig och funderar på om den amerikanska allmänheten älskar oss. De hatar oss inte ens. De bryr sig inte.


Så hur hamnar man då i den åtråvärda 15 procent gruppen?

Sätt dig på en buss och titta på de människor som snabbt bläddrar genom Magasinet Life och deras $60,000 sidor. Det enda som kan få dem att sakta ned och stanna är det som stavas artisteri och som säger "Stanna, titta, det här är intressant".


Men marknadsundersökningar borde väl öka oddsen att lyckas?

Marknadsundersökningar kan vara farliga. De kan ge fakta men får inte lägga in några värderingar... branschen är så upptagen med att mäta opinionen att vi glömmer att vi faktiskt kan stöpa den. 


Är det inte logiskt att i alla fall testa reklamen först?

Logik är ett av de största hindren till utveckling och nya landvinningar.


Ok, men vad tycker du att reklambyråer ska göra för att "gissa" rätt?

Gör hemläxan och lär dig allt om produkten. Dina idéer måste baseras på kunskap om produkten... det är svårt att skriva om något du inte vet så mycket om.


Varför finns det så mycket dålig reklam där ute?

Pådriven av den urgamla instinkten att överleva och mätta magen fortsätter en del byråer och kunder att orientera efter samma gamla karta. Resultatet blir reklam som saknar förmågan att övertyga, som saknar effektivitet och personlighet. Reklam som känns kyligt beräknande istället för varmt övertalande.


John Skarin

2011-08-15

Nostalgimarknadsföring - minnen som ger merförsäljning

Nostalgi är mycket mer än ett positivt laddat ord. Gräver man lite djupare så är det också en fascinerande mänsklig sinnesstämning där vi enbart minns de goda sidorna av en viss händelse. Hjärnan bortser automatiskt från de eventuella negativa upplevelser som existerat. 

    Den här lektionen handlar om hur man med hjälp av nostalgi i sin marknadsföring kan öka försäljningen för en produkt som funnits med i många år eller ge nytt liv åt en sedan länge borttagen vara.


Av förklarliga skäl kan nostaligimarknadsföring endast användas av företag har några år på nacken. Gränsen dras vid 30 år. Tumregeln är att desto rikare historia ett företag har, desto mer nytta kan nostalgimarknadsföringen göra.


Det är relativt enkelt att väcka ett insomnat produktvarumärke men det gäller att välja med omsorg. När valet är gjort kan det dröja flera år innan du kan smälla av nostalgifyrverkeripjäsen igen. Frågan man ska ställa sig är när (rätt tidpunkt) och vilken produkt som har bäst chans att väcka kundernas nostalgiska minnen till liv. 

    Coop har nyligen valt att återinföra sitt lågprisvarumärke Blåvitt som mot slutet av sitt hylliv var ett dammigt och otidsenligt märke som folk medvetet valde bort. När det idag tagits fram i mindre upplaga och under en begränsad tid uppfattas Blåvitt som modernt för de yngre och nostalgiskt för de äldre. Detta trots att märket plockades bort från hyllorna så sent som 2003. Antagligen har ett och annat brev från människor som saknade märket ramlat in hos Coop under dessa år vilket brukar hjälpa till när man ska trycka på nostalgiknappen.


När du valt en produkt du skulle vilja väcka till liv igen och som du anser ligger rätt i tiden är det viktigt att behålla dess originalform, både till utseende och innehåll. Är den inte identisk med originalet aktiveras inte nostalgiminnet hos kunderna och lanseringen blir med största sannolikhet ett platt fall. 

    Det andra du måste tänka på är att kommunicera relanseringen, både genom vanliga reklamkanaler men också via media genom att använda PR. Journalister drabbas av nostalgi lika lätt som alla andra och en fin historia kommer generera spaltmeter i pressen. 

    Man kan även krydda med stressfaktorn likt Coop gjort med Blåvitt. Genom att påtala att produkterna endast kommer att finnas under en begränsad tid får de människor att agera fortare. Få, om någon verkar fråga hur begränsad tid det gäller och jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att få se Blåvitt sortimentet i butik ett bra tag framöver.


Nostalgimarknadsföring är ett kraftfullt verktyg som ska användas med måtta för att inte förlora sin magi. Rätt utnyttjat kan det ge stora efterverkningar. Förutom en starkare försäljning kan det ge företagets varumärke en väldig skjuts då nostalgi på ett unikt sätt ändrar hur folk uppfattar företaget.


Fundera över vilken produkt eller varumärke ditt företag skulle kunna relansera med hjälp av nostalgimarknadsföring.


John Skarin

2011-05-22

Internetannonsering - det gyllene snittet avslöjas

Internet ritade om mediekanalskartan med stora penseldrag när det dök upp hos gemene man under mitten av 90-talet. Det började ganska snart måla över marknadsandelar hos övriga kanaler som radio, tv och tidningar. Andelar som de "gamla medierna" gärna släppte ifrån sig då tidnings- och tv-hus som i ett rus av naiv eufori valde att mata den nya, digitala spelaren med allt de hade: sina journalisters och fotografers arbete. Gratis. Det kunde ju reklamfinansieras sade de glatt. Med facit i handen så kan vi konstatera att det inte täckte utgifterna på långa vägar. Det blev extra tydligt när läsare valde att avsluta prenumerationen på papperstidningen, och vips så ströps den intäkten. 

    Många är de journalister och tv-arbetare som bittert fått uppleva lönedumpning, udda 11-månaders anställningar, eviga frilansuppdrag och känna smärtan av att tappa en halv generation läsare till högstadiebloggare som skriver om vad de åt till frukost. Det fascinerande är att mediehusen fortfarande undrar varför printversionen av tidningen säljer allt sämre. Hallå! Den finns ju gratis på nätet!


Det där är dock inte min huvudvärk. Mitt jobb är att följa med läsarna och tittarna för våra kunders räkning. Nu rör sig en allt större del av konsumenterna ute på nätet och det är där mitt yrkesintresse startar. I rollen som reklamskapare har jag länge efterfrågat större annonsytor på internet. Att få kunder som är vana vid helsidor eller uppslag att nöja sig med en liten blinkande banner på en nyhetssajt som är belamrad av andra länkar är inget jag kunnat rekommendera och nästintill motarbetat för att inte slänga deras pengar i sjön.

    På senare tid har allt fler nätaktörer vilka överlever enbart om någon vill annonsera hos dem äntligen börjat lyssna, förstå och åtgärda. Det välkomnas. Dessvärre har en del gjort allt för stora ingrepp i sin iver att öka intäkterna och lanserat annonser som täcker hela skärmen där användaren själv måste leta runt för att komma vidare. Att kunna vända blad är som bekant inte möjligt här.

    Fundera nu hur lyckat det är att den första känslan läsaren upplever är irritation när de ser en annons. Stärker de annonsörens varumärke? Säljer det fler varor? Väcker det sympati för nättidningen? Givetvis inte. Täckande pop-up annonser var en barnsjukdom internet led av under sina första staplande år och hör inte hemma år 2011. 

    Ha i åtanke att bland det första man som reklamskapare eller marknadförare måste komma till insikt med är att de flesta människor ogillar reklam. De förstår varför den existerar men skulle inte gråta floder om den försvann. Otacksamt, ja lite. Men vill du bli omtyckt och få en högre status i samhället skulle du valt läkaryrket.


Den optimala platsen (eller det gyllene snittet) för en internetannons och som bäst efterliknar en helsida i en tidning ligger högst upp på en hemsida. Annonsen ska vara lika bred som hemsidans hela bredd och sju cm hög. Synlig, men utan att störa. Ytan är då tillräckligt stor för att kunna skapa något som är både attraktivt och kreativt. Om fler webbaktörer skulle anamma den storleken skulle också deras intäkter öka.


Färre men större annonsytor lyder alltså reklamdoktorns ordination. Nätmedier måste släppa sin fäbless för små, omogna pluggannonser som genomsyrat denna mediekanals första 15 år. Med det större annonsbannerformatet kan man även börja bortse från den genant låga klickfrekvens som dessa dras med och se dem för vad de är: riktiga annonser.


John Skarin

2011-04-16

Stjärnglans i reklamen

Jag har nyligen fått frågan om hur man ska gå tillväga när man anlitar en känd person eller stjärna i sin reklam. Det korta svaret är att man låter reklamidén styras helt av det stjärnan har blivit känd för. Det lite längre svaret följer här nedan.


Utgå från stjärnans yrkeskunnande. 

•Är stjärnan en skådespelare? Då finns ofta en vana vid manus, repliker och kameror från teater eller film, dra nytta av deras dramaturgiska färdigheter. 

•Musiker: använd rösten, sången eller instrumentet i reklamen.

•Idrottare: bygg upp reklamen kring sporten som denne utövar eller om ni vågar, inte utövar för ett mer spännande resultat. 

•Supermodell: slå mynt av modevärldens attribut som fascinerar; dess catwalk, skönheterna och kläderna de visar upp.


Med en berömdhet inbokad i projektet finns ett solitt ramverk att jobba inom. Härifrån är det medlut och med en stark idé som involverar dennes yrke kan god reklam skapas relativt enkelt. Idéarbetet är lika nödvändigt här som i vilket annat reklamprojekt som helst. Att nöja sig med att skidåkaren enbart åker skidor eller att sångaren bara sjunger är resursslöseri och hamnar under kategorin vanlig reklam. Ta fram hela arsenalen av humor, oväntade vändningar eller hjärtekramande historier. Få stjärnan att bjuda på sig själv och engagera sig i idén mot att denne får utföra sin favoritsyssla mot betalning.


Det vanligaste misstaget brukar vara att marknadsavdelningen försöker trycka in stjärnan i deras trånga produkt eller tjänstekostym och sedan filtrera resultatet genom företagets stelbenta kommunikationsplattform. Dilemmat är att stjärnglansen som kändisen skulle gett företaget mattas av och torkar fortare än Henkes (numera?) mjällfria hår efter en dusch med spelarna hos New York Rangers. 


Konstlade kopplingar som i exemplet bredvid är tyvärr vardagsmat i kändisreklam. Ett annat fall där företaget slarvade bort sin stjärna var när Carolina Klüft på toppen av sin karriär för några år sedan placerades i ett kök från HTH och blev fotograferad, leendes. Och sedan inget mer. I uppslag efter uppslag i samtliga inredningstidningar stod Sveriges då mest hyllade idrottsstjärna och bara log i ett anonymt och kliniskt rent kök. Total antiklimax. Tänk om de kunde fått henne att använda köket, stretcha på köksbänken, kasta spjut med tandpetarna, tävla med någon riktig stjärnkock om vem som hade det godaste receptet? Varenda svensk hade rusat ut och handlat ett HTH kök om de bara hade ansträngt sig lite. Idéerna var som sagt helt frånvarande och kampanjen plockades bort för att falla i glömska hos alla förutom hos mig.  


Jag vill dock avsluta denna text i dur och ta upp ett lyckat exempel på kändisreklam. Det är reklamfilmerna för Lotto där en svensk lottovinnare kör runt i en bil i USA med den legendariska hårdrocksgruppen Kiss ihopträngda i baksätet. De har hela scenmunderingen på sig inklusive deras kända sminkning. Idén är absurd och komisk men kopplingen till produkten Lotto finns där. Att visa en medelålders svensk man som vunnit så mycket pengar att han kan hyra in Kiss och få dem att spela i hans bil är ett brilliant exempel på hur man kan använda stjärnor i reklamen.


John Skarin

2011-03-11

Lottos reklam med hela bandet Kiss i baksätet av en bil som körs av en svensk som hyrt in dem för att spela enbart för honom. Bra idé, väl utfört och ett lyckat exempel på användande av kändisar i reklamen.

Doftmarknadsföring - med näsa för affärer

Gör så här nästa gång du kliver in i en Pressbyrå: ta ett djupt andetag, blunda och känn den kväljande doften av dagsgammalt stekos varsamt massera dina flimmerhår. En högkoncentrerad arom av billig korv studsar mellan wienerbröden, tidningarna, godiset och tillbaka till din näsa. Odören får vilken passionerad korvgubbe som helst att bryta ihop, gråta en skvätt och starta en ekologisk fruktjuicebar på Södermalm.


Pressbyrån har medvetet eller ej plockat upp ett flyktigt trick som finns i marknadsförarens trollerihatt: doftmarknadsföring. Här i förhoppningen om att öka korvförsäljningen. Ett säljmål som snarare blir ett självmål då man får anta att (1) samtliga varor tappar i försäljning då kunderna tillbringar så kort tid som möjligt i butiken, (2) korvförsäljningen lider då lusten att handla en korv försvinner direkt man gjort entré (3) personalomsättningen ökar då få klarar att arbeta i en kontaminerad arbetsmiljö hela dagarna.


Här har några i ledningsgruppen på Pressbyrån gravt misstolkat alla forskarrapporter om hur man med rätt dofter kan manipulera kunden till att stanna längre i butiken, väcka dess undermedvetna begär och förstärka trivselkänslan.


Det finns dock andra framgångsrika exempel på företag som tolkat rapporterna rätt och utnyttjar dofter till sin fördel för att ge sin produkt eller varumärke ytterligare draghjälp. Doft är sällan avgörande utan får ofta stå tillbaka för sitt starkare syskonsinne: synen. Men luktsinnet med dess subtila och omätbara värden kan vara det som gör att en kund att tippa över och välja din vara före konkurrentens. Här följer några intressanta doftmarknadsföringsfall:


• I USA har en matbutik använt en stor reklamtavla som visar en närbild på en perfekt grillad biff. Genom att montera en industrifläkt och koppla den till en speciell armommixer spred de effektivt en förförisk doft av nygrillat, pepprigt kött till passerande bilar och gångtrafikanter. Ett glassföretag tog ett liknande grepp men istället för grilldoft så spreds en doft av nybakad våffelstrut.


• Rolls-Royce har lyckats återskapa den omtyckta och eftertraktade doften som fanns i modellen SilverCloud från 1965. Denna doft tillsätts idag under sätena på alla deras nya bilar innan de lämnar fabriken.


• Cafékedjan Starbucks avbröt hastigt sitt försök med en utökad frukostmeny som trots god försäljning tog kål på något ännu viktigare; kaffedoften i lokalen.


• Hotellkedjan Marriott har kommit så långt att de använder sig av differentierad doftmaknadsföring. De sprider dofter genom ventilationssystemet som varieras beroende på om hotellet står vid en flygplats, i en stad eller på en semesterort.


• Casinon mixtrar även de flitigt med ventilationssystemen och inte sällan är det doften av dollarsedlar som träffar besökarnas näsor när de står vid roulettborden och ska satsa sina spelmarker.


Uppgift: Fundera på hur och var ert företag kan koppla in luktsinnet i marknadsföringen.


John Skarin

2011-02-07

Om bilder på nätet kunde dofta.

Röstchock i reklametern

Det finns inget som kan rasera en reklamfilm eller radiospot lika snabbt som en enerverande reklamröst. Orsaken till att så många tittare eller lyssnare väljer att rikta sin uppmärksamhet åt ett annat håll under ett reklamavbrott kan ofta härröras till just rösten. Eller röströran rättare sagt, då den måste multipliceras med 10; det är antalet reklambudskap som vanligtvis staplas på varandra. Som lök på laxen tillkommer sedan kanalernas egen reklam för sina kommande program. 

    Resultatet blir en kakofoni av röster där alla gör sitt bästa för att överrösta den föregående talaren. Detta tjänar givetvis ingen på - varken tittaren, kanalen eller reklamköparen. Det är alltså hög tid för bot och bättring både från de som betalar för reklamen och de som får betalt för att göra den.

    För när reklamrösten som ska informera om företaget eller produkten närmast kan liknas vid en övertänd och forcerad tv-hallåa: ansträngt, högljutt och överdrivet är man ute på hal is. Inte heller de (oftast) kvinnliga reklamrösterna som satsar på att låta inställsamma, lismande och kyliga minskar halkrisken. Reklamrösterna lyckas allt för ofta pricka in varje enskild punkt av de kriterier för "vanlig reklam" som listas på denna sajts första sida.


Personen som du väljer ska förmedla ditt reklambudskap i en film eller i radio är din ambassadör gentemot dina presumtiva kunder. Skulle du låta din reklamröst följa med in i ledningsmötet, företagets lunchrum eller till kundsupporten? Är svaret ja, ja och ja har du träffat rätt och kan sluta läsa här. För alla andra: marknadsföringen och företagets varumärke riskerar att förlora i värde då kunderna kopplar ihop reklamrösten med företaget. En felaktigt vald röst kan således bli dyrbar och kosta betydligt mer än vad filmen/radiospoten kostade att ta fram och sända.


Vilka är det då som väljer dessa röster och varför finns det bara en handfull som produktionsbolagen verkar plocka fram i sista stund när alla känner att de är klara med sina sysslor. Reklambyrån, reklamköparen, produktionsbolaget och regissören pustar ut, ännu en produktion klar och ytterligare en boll nerplockad. Det är ju bara en simpel röstpåläggning kvar, vad kan gå fel där? 

    Jag tävlade i 400 m häck för ett universitet i Chicago under mitten av 90-talet och minns än idag hur friidrottstränaren underströk hur viktigt det var att springa hela vägen till och förbi mållinjen. Att slå av på takten efter 390 meter var ett säkert recept på att bli omsprungen, och därmed förlora loppet.

    Den lärdomen kan appliceras även i detta sammanhang. De mest effektiva reklamfilmerna är de som som inte valt att kompromissa på någon punkt, rösten inkluderad, och sprungit hela vägen till och förbi mållinjen. I dessa få, glimrande undantag förstärker berättarrösten reklamfilmens budskapet som blir både glas-och självklart. Det finns ingen anledning varför ditt företag inte ska tillhöra de lysande undantagen. Hitta en röst som passar företaget, er image och ert reklambudskap. Ju fler företag som hittar sina reklamröster, desto fler potentiella kunder kommer att sitta kvar framför teven eller radion nästa gång reklamavbrottet startar. En win-win-win situation som slår dagens smattrande ljudmatta med flera röstlängder.


John Skarin

2011-01-04


Upptadering: röstchock under januari/februari 2011

Ett fascinerande sammanträffande är att både Ving och hamburgerkedjan Max samtidigt bestämt sig för att Hollywoodfrun Maria Montazami ska föra deras respektive företags talan i reklamen. Populärkulturellt fenomen? Ja visst. Farlig varumärkesstrategi? Sjävlklart. Tankeexperiment: Hur länge skulle du behöva vänta på ditt Hot American Meal om du valde kassan där fru Montazami tog emot beställningen på snabbmatrestaurangen Max?

Den mest använda möblen under en reklampaus.

Marknadschefens bästa vän är en bra reklambyrå

En marknadschef på ett medelstort företag som vi träffat några gånger meddelade oss vid ett tillfälle att han inte hade några som helst tankar på marknadsföring. 

    Hade jag varit VD för det företaget och hört dessa ord skulle jag bokat tid för ett brådskande utvecklingssamtal samma dag. En marknadschefs uppdrag är att varje dag äta, dricka och vinna marknadsandelar genom att använda hela arsenalen av de verktyg som finns att tillgå. Denne är delansvarig i att företagets försäljning ökar och huvudansvarig för att varumärket stärks. Det är här en skicklig marknadschef kan skilja sig likt agnarna från vetet genom att välja att arbeta med de skickligaste underleverantörerna

    En bra reklambyrå är marknadschefens viktigaste vän och tvärtom. I ett hälsosamt förhållande arbetar reklambyrån och marknadsavdelningen i symbios och strävar efter ett enda mål: att sälja mer och till högre marginaler.


Framgångsrikt företagande handlar mycket om att kunna delegera uppgifter man själv inte är expert på till någon som är det. Jag tar som exempel inte hand om vår verksamhets bokföring trots att jag har programmet Excel i min dator. Likaså är en person som har ett layoutprogram installerat i datorn inte heller direktkvalificerad att ta hand om ett företags reklamproduktion. Det är att välja det enkla sättet framför det bästa och en av de vanligaste fällorna marknadsavdelningar faller i. 

    Creative Republic har genom åren blivit ersatta av allt från nyexaminerade informatörer med teoretisk inriktning till enmans pr-byråer. Dessa fall har alla ett gemensamt: inom 12 månader var det dags att vända blad igen. Marknadsföringen på företagen föll oftast ihop likt en illa bakad sufflé och de röda trådar vi spunnit fram klipptes av. Stavfel, hemmatagna bilder och floskler staplades på varandra när företagen började göra vanlig reklam istället för bra reklam. Ribban sjönk och den så illavarslande frasen "det duger för oss" började anammas. Marknadsandelarna började ganska snart att krympa och till slut var någons huvud tvunget att rulla på order från högsta instans. Och så försvann den stackars informatören som marknadschefen hade trott skulle ersätta reklambyrån.


Det är inte affärsmässigt att lägga över en reklambyrås arbetsuppgifter på en enda person som inte har erfarenhet av idébaserad, konceptbyggd kommunikation spunnen i en stark röd tråd samt saknar expertkunskaper inom marknadsföring. 

    Visst finns det mindre begåvade reklambyråer där ute, men även dessa har oftast en högre utbildningsgrad och en större kunskapsbank att ösa ur. Nyckeln till framgång är att utmana dem. I samarbeten med underleverantörer är det viktigt att alltid vara delaktig, transparent och krävande för att få ut det bästa materialet. Tveka inte om att be om ett andra utkast om du inte är helt nöjd med det första, men berätta också varför du inte är nöjd och för en konstant dialog med din reklambyrå för att krama ut det mesta och bästa av deras kunskaper.


Att ständigt förbättra, finslipa och utveckla samarbetet mellan företaget och reklambyrån gagnar bådas intressen. Kommunikationen och kontakten mellan parterna är lustigt nog lika viktig i affärslivet som i ett vanligt kärleksförhållande.


John Skarin

2010-12-03

Den 22-åriga inhouse-informatören Conny Johansson på Absolut Vodka har under två decennier producerat prisvinnande reklam och tack vare honom har Absolut Vodka blivit en världens mest prestigefyllda drycker. Vänta, förlåt det blev fel där. Byt ut informatören mot reklambyrån TBWA New York så blir det rätt.

Luften pyser ur butikernas egna märkesvaror

EMV (Egna MärkesVaror) är förkortningen som i början av 00-talet fick många producenter av kända varumärken att skaka av fruktan. Detaljhandeln i Sverige hakade då på en internationell trend som gick ut på att butikskedjorna själva tog fram, och ibland helt skamlöst kopierade allt från tomatsås till tröjor som de sedan sålde under egna påhittade varumärken. Dessa placerades sedan bland de mer kända märkena och puttade inte sällan bort dessa från hyllan eller galgarna. Detta var ett lyckosamt drag under flera år för kedjorna som tjänat stora pengar på att själva äga varorna som säljs i butikerna i alla led, inte bara vara sist på bollen som tidigare.


Efter drygt ett decennium av exempellösa framgångar har nu butikskedjorna blivit tagna på sängen och förlorar istället pengar på sin produktionsapparat. De kända varumärkena slog tillbaka på ett smart sätt utan att behöva dra någon till domstol. De plockade fram två trumfkort som butikernas egna märken försummat: produktutveckling och marknadsföring. Genom att ta fram nya förbättrade produkter med en ännu vassare design och kombinera det med en massiv marknadsföring har de nu lämnat många av butikernas EMV i bakvattnet som stått och stampat i samma form och med ett likadant innehåll sedan de lanserades.


Du hittar exempel på denna varumärkesrevansch i matbutikens alla avdelningar, men jag tänkte stanna upp bland flingorna där vi hittar en riktig vinnare. Axa:s f-müsli tog först storstryk när samtliga matvarukedjor tog fram en nästan likadan müsliprodukt som de sålde för några kronor mindre och placerade högre upp på hyllan. En mardröm för vilken tillverkare som helst. Men genom att lyfta designen på paketet ett par snäpp blev f-müsli lite mer attraktiva. Mer än ett snäpp behöver man oftast inte anstränga sig då EMV produkterna oftast är renodlade inhouse produktioner snabbt framtagna av färgblinda formgivare. När f-müsli sedan kombinerade den nya ytan med flera spännande flingblandningar och även lanserade premiummüsli med ännu mer frukt och nötter tog de inte bara tillbaka platsen i hyllan de förlorat, de vann även ny hyllmark. Butikernas EMV blev en spark i baken för flingtillverkarna och ett lyckokast då de var tvungna att anstränga sig och tänka i nya banor för att inte helt försvinna.


Givetvis finns det segment som har det svårare i konkurrensen från butikernas egna märkesvaror och ibland även dukat under, men trenden är tydlig och motgiftet är effektivt. De kända varumärkena har sett faran och svarat offensivt med kreativitet och produktförbättringar. På den fria marknaden är det Darwins teorier som gäller; de bäst anpassade överlever.


John Skarin

2010-11-08

Mmm... Maissihiutaleet!

Mode(rna) tider! Nyhetens behag är kortare än någonsin

Modeindustrin har med sina höga klackar och säregna gång trippat på ett nutida digitalt fenomen: kollektionerna som visas upp på catwalken får via en global armé av unga och uppkopplade modebloggare en massiv bevakning som är både sekundsnabb, otålig och fylld av självbekräftelse.

    Kontrasten mellan den blixtsnabba kommunikation som internet uppmuntrar och modevärldens traditionellt långsamma modecykler i form av höst och vårkollektioner som visas minst ett halvår innan de släpps i butik har aldrig varit större. I bloggosfären räknas månader i hundår - och sex månader är längre än en evighet.

    Två olika världar möts och egentligen borde förhållandet vara dömt att misslyckas, men symbiosen växer sig starkare för varje ny kollektion. Orsaken stavas givetvis pengar. Modeföretagen överlever likt alla andra branscher (även din) tack vare den uppmärksamhet som ges - känner ingen till din produkt kommer folk inte heller att köpa den. Modemakarna biter därför ihop och har bjudit upp sina nya budskapsbärare till dans då dessa vuxit sig starka och fått stort inflytande bland de yngre målgrupperna. I striden om att få sitta på den åtråvärda första raden på modevisningarna har bloggarna ännu inte helt puttat undan de klassiska modemagasinen men några populära yrkesbloggare har redan tagit plats.


Modebranschens dilemma är att den hela tiden ligger ur fas med kundernas verklighet. Att avslöja hela sin kollektion, färg och materialval ett halvt år innan plaggen finns att köpa är minst sagt oklokt med tanke på de dopade produktionsapparater som existerar idag. De som applåderar högst och tjänar de största pengarna på detta är lågpriskedjorna (H&M, Zara m.fl.) samt varuhusens egna budgetvarumärken som får sex långa månader på sig att kopiera trenderna som de sedan skeppar ut till massmarknaden lagom till eller ibland innan modehusen får ut sina kläder i butik. 

    Modeskaparna borde korta ned tiden mellan visning och att plagget finns i butik till två månader. Det skulle ge lågpriskedjorna svårare att hinna plagiera samtidigt som det underlättar för kunderna att planera inköpen till årstiden som står på tur.


Internet och de nya verktyg som vuxit fram i dess svallvågor har gjort att arbetsprocesserna snabbats upp rejält inom alla branscher, inte bara inom modeindustrin. En nyhets livslängd kan idag vara kortare än en dagsländas. Det här är ett huvudbry som självaste media tampas med. De står vid ett historiskt vägskäl där aktualiteter som släpps på deras hemsidor redan är föråldrade när de publiceras i tidningen dagen efter eller visas i sändningen samma kväll.


Går det då att förlänga livet på en nyhet? I första skedet: nej. Nyhetens behag kommer som sagt att försvinna allt snabbare. Vad du däremot kan göra är att med jämna mellanrum avslöja nya uppdateringar eller förbättringar kring produkten eller tjänsten. Dessa små nyheter fungerar som mentala påminnelser för den mänskliga hjärnan som då minns den stora nyheten igen. Detta kan göras ända fram tills att nästa stora nyhet släpps.


Det är en föränderlig och spännande tid vi lever i och det bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att flyta med i det massiva informationsflödet. Creative Republics roll är läsa av vad som ligger i tiden och agera flytväst i den strida nyhetsforsen så att du alltid kan ligga minst ett simtag före dina konkurrenter.


John Skarin

2010-10-18

Just de här plaggen var moderna i ungefär 4 sekunder.

Skicka vidare! Hur du lyckas med viral marknadsföring

Den hemligaste och mest oberäknerliga formen av marknadsföring är den virala. Här följer några tips om hur denna marknadsföringsteknik kan bemästras.

    Viral marknadsföring är en utveckling av den klassiska mun till mun metoden som funnits i alla tider. Företeelsen är alltså urgammal - det som tillkommit är en ny kanal att sprida budskapet i. Sedan Internet dök upp i vår vardag har fenomenet flyttat ut från din närmsta vänkrets till stora delar av världens uppkopplade befolkning. 

    Det du berättar om eller länkar via en statusuppdatering på Facebook eller i ett mejl till en vän kan med ett knapptryck spridas till dennes vänner som i sin tur sprider ditt alster till alla sina vänner. I en lyckad viralkampanj blir alltså tillväxten exponentiell och det särskiljer den från all övrig marknadsföring. Något som innan internets intåg viskades i ett öra kan idag nå miljoner öron på kort tid. Här följer några råd från Creative Republic hur du ska lyckas få din virala snöboll att växa till en lavin.


Wow! En faktor att räkna med

Samma regler för vad som fungerade förr gäller fortfarande när man ska generera en snackis. Om ditt företag vill dra nytta av det virala fenomenet gäller att hitta på något extraordinärt, unikt, häpnadsväckande och som står ut från mängden. Eller "Wow!" faktorn som vi valt att kalla den. Det kan vara en ny produkt eller en ny tjänst som ingen sett tidigare. Det är ingen slump att bilföretag visar upp prototyper på bilsalonger varje år, trots att de sällan går i produktion skapar de uppmärksamhet och bidrar till vilda spekulationer. Både media och vanliga människor sväljer betet med hull och hår. 


Stå i främsta ledet

Vi människor har en förkärlek och fascineras av folk som leder utvecklingen och inte följer den. Apple är måhända ett uttjatat exempel på ett sådant företag men jag lämnar det vid att när du får folk att köa i flera dygn i kyla och regn för att få köpa ditt företags nya produkt - världen över - då har även du lyckats och förtjänar ett omnämnande här. Detta är ett mer långsiktigt råd men bra produkter och tjänster är en förutsättning för att den virala marknadsföringen ska fungera. Det senaste exemplet på ett företag som står i främsta ledet är Google som fått nyheten att de testar en bil som kan styras utan förare att spridas med vinden.


Få folk att skratta

Humor är ett utmärkt sätt att skapa en viral effekt. Om den är bra det vill säga. För att detta ska lyckas kan företaget behöva våga bjuda på sig själv, blotta strupen och sticka ut halsen. Det är också här det kan gå fel. Det är en hårfin gräns mellan att göra något genialt och något som skickas runt jordklotet bara för att rackas ned på. Ta därför hjälp av utomstående proffs och se till att både dubbel och trippelkolla med andra att det ni vill förmedla håller måttet innan det skickas ut på internet.


Varning för den inverterade viralspiralen

Många är de företag som prövat att lägga upp en egenhändigt ihopsnickrad lågbudgetfilm på YouTube för att sedan vänta på att det virala fenomenet ska uppstå. Jag vet inte om de blir besvikna när de ser att endast 64 personer klickat på deras film där 55 av dem var medarbetare och familj, men det borde de bli. I värsta fall kan filmen bli en snackis på grund av att den är usel. En inverterad viralspiral där folk över hela världen hånar företaget eller personen. Och den som hamnar i den spiralen har minimal chans att kontrollera flödet.


Det finns inga genvägar till den lyckade viralkampanjen men punkterna ovan är en hjälp att finna rätt stig. Kreativitet står högt i kurs även här och förmågan att tänka utanför ramarna är oftast nyckeln till framgång. Behöver ditt företag hjälp med den här biten så tveka inte att höra av er till oss på Creative Republic.


John Skarin

2010-09-29

En av de mer lyckade kampanjerna på senare tid som också blev viral är den för Radiotjänst - de som ser till att vi betalar tv-licensen. Deras Tackfilm där man laddade upp en bild på sig själv och sedan blev huvudperson i en välgjord kortfilm på nätet är redan en klassiker. Här ser ni undertecknad i tre klipp ur filmen. Kuriosa: De gjorde även en internationell variant då trycket blev för stort på de svenska servrarna. Den har laddats upp svindlande 30 miljoner gånger i 214 länder.

Konsten att både göra intryck och ge ett bestående avtryck

Fredrik Reinfeldt fastslår i en av de hundratals intervjuer han ger inför valet 2010 att valaffischerna inte kommer att avgöra utgången. En normal reaktion hos vilken annonsör som helst som plötsligt får kritik och väljer att förminska betydelsen av det de själva varit med och tagit fram. Men om man som de politiska partierna ges fri tillgång till gator och torg i Sverige under en månad (något andra annonsörer bara kan drömma om) bör man anstränga sig det yttersta att föra fram ett intressant och övertygande budskap.


Att få kritik är inte lätt, särskilt om man känner att den är orättfärdig. Men om flera oberoende källor börjar kritisera ens kommunikation bör man dra öronen till sig och inta en något mer ödmjuk och lyssnande position. Att gräva ner huvudet i sanden och försvara den tjurigt med "vi säljer i alla fall" eller "det spelar ingen roll" är inte något som biter på mig, andra professionella reklammakare eller framför allt: kunderna.


Argumentet "det fungerar för oss" är alltså svagt. Att enbart synas är inte tillräckligt, det är vad du säger och hur du förmedlar ditt budskap som är nyckeln till marknadsföringens eventuella framgång. Även om mediabruset idag är mer uppskruvat än någonsin tidigare har den regeln gällt sedan människan lärde sig att stå upprätt.


En liknelse är på sin plats. Tänk dig att du är på en bar och ser en vacker man eller kvinna som du vill ta kontakt med. Du har dock innan du gick ut valt att dra på dig ett par tajta och färgglada cykelbyxor som dessutom är en storlek för små (amatörmässig formgivning). När du väl samlat mod och går fram ställer du dig och ler utan att säga något (ingen förklarande text). Eller så börjar du prata med din flirt som dock inte riktigt förstår vad du vill (stavfel i rubriken, fel meningsuppbyggnad, floskeltyngd text).


Nästa gång du hör orden "det fungerar för oss" uttalas av någon i ditt företags omgivning ska du inte nicka instämmande. Du ska sätta igång alarmklockan. För det räcker inte att bara synas, det finns gott om andra i baren som också vill bli sedda. 

    Vill du uppvakta personen (läs: kunden) i baren bör ni tänka på hur ni ser ut och vad det är ni säger. Det är därför Creative Republic och en handfull andra reklambyråer har ett existensberättigande. Vi har fått tusen och åter tusen kunder att finna våra uppdragsgivare mer attraktiva än deras konkurrenter. De för sig bättre, ser bättre ut och är mer intressanta. Vill du också ha tusentals nya beundrare? Kontakta oss så ordnar vi det.


John Skarin

2010-09-03

En valaffisch är falsk, gissa vilken?

Svenska kyrkan tappar tron på sig själv, creative republic ger stöd och råd:

Reklam är inte direkt ett hett ämne i Bibeln. Om marknadsföring hade varit ett budord hade det sannolikt hamnat på plats 666 eller ännu längre bak, ändå är det år 2010 något som kyrkan i Sverige är i stort behov av. Missionärerna som agerat försäljningskår åt kyrkan sedan urminnes tider räcker inte längre till utan de behöver, precis som i den vanliga världen backas upp av en lättförståelig affärsidé, bra material att jobba med och en stark ledning (inte enbart Gud).


Enligt Svenska kyrkans egna medlemsprognos kommer de år 2020 ha förlorat en miljon medlemmar. Och de lär inte komma tillbaka för att kyrkan ber dem. Men gudskelov är det endast en prognos och prognoser kan vändas till sin egen fördel.


Sverige har inte varit i krig sedan 1814 och vi har inga stora naturkatastrofer som drabbar oss med jämna mellanrum heller. Vad har det med kyrkans medlemstapp att göra? Mer än du anar. Otäcka händelser fungerar som kraftfulla magneter för alla religoner. Folk i nöd söker tröst hos varandra men de vänder sig också till en högre makt för att försöka förstå, varför dem, varför jag?

Svenskarna mår bra, njuter av välstånd och är rankat som tredje bästa landet i världen att leva i och vill man vara cynisk är en rejäl katastrof i Sverige det bästa botemedlet mot medlemstappet i den Svenska kyrkan. 

    Creative Republic har istället för att ropa efter liemannen dragit på sig en korstågströja och listar här några alternativa vägar att vandra på och som kan vara till hjälp för Svenska kyrkan i denna relativt svåra stund.


Inspirera

Den enskilt viktigaste personen som kan vända medlemsraset är prästen. Prästen håller tal varje söndag och under andra högtidsdagar. Han/hon förmedlar innehållet och visionerna för den kristna tron. Detta kan göras på två sätt. Antingen agitera likt en mätt Göran Persson eller tala passionerat och naturligt likt Barack Obama. Präster måste lära sig tala till folk som aldrig någonsin läst Bibeln. De bör undvika stora och ofta diffusa uttryck som likt såpbubblor flyger omkring planlöst bland kyrkbänkarna för att till slut spricka och försvinna för alltid. Folk ska gå hem upplyfta och självmant vilja berätta för alla sina vänner vilken fantastisk inspiratör prästen var.


Dirigera

Ledarskapet och kyrkans värderingar kan vara både glasklara och himmelska på en och samma gång. Kyrkan ska vara en godhjärtad vän att hålla i handen när det blåser, men just nu verkar den även ängslig och förvirrad. Antagligen har det att göra med att självförtroendet fått sig en knäck då folk vänder den ryggen. Att böja sig för lättvindigt och plocka flyktiga poäng i opinionen är till för politiker, inte för en kyrka som enligt utsago ska existera i en evighet. 

    Svenska kyrkan bör också ta avstånd från alla extrema tolkare av kristendomen som solkar ner varumärket och drar ett löjets skimmer som bara leder till ett ännu snabbare medlemsuttåg. Kyrkan ska inte heller hylla andra religioner i parti och minut. De arbetar på en konkurrensutsatt marknad och i företagsvärlden talar man tyst om sina medtävlare. Dessutom, det första budordet lyder: "Du skall inga gudar hava jämte mig." Tydligare än så kan det väl inte bli?


Gruppera

Dela upp budskapen i Bibeln i landsomfattande kampanjer och fokusera på ett avsnitt i taget - och inte bara som nu med rullande kalenderår (jul, påsk etc). Att försöka förmedla hela Bibeln blir för mastigt och kan inte tas in av någon förutom den lilla kärnan av redan insatta. Det blir lite som att försöka förstå hur stor rymden är. Man ger upp ganska snart.


Missionera

Intensifiera dialogen med barn och deras föräldrar. Här kan Svenska kyrkan lära av McDonald’s som bara några år efter ett barn har döpts i kyrkan plockar in dem i deras generösa snabbmatsfamn. Med hjälp av skicklig marknadsföring och smart paketering (barnmåltider med leksaker) får de människor världen över att tycka om McDonald’s varumärke och deras onyttiga mat redan i tidig ålder. En attityd som följer med dem resten av livet - tills de själva blir föräldrar och tar med sina barn till... du gissade rätt: McDonald’s.


Krishantera

Då och då drabbas även Sverige av mindre katastrofer som Estonias förlisning 1994 eller tsunamin 2004 som tog 543 svenskars liv i Thailand. När detta sker är kyrkan sällan först ut trots att det är just sådana här händelser som får människor att söka efter en större mening med tillvaron. 

    Svenska kyrkan bör därför inrätta en insatsgrupp som tar direktkommando vid större olyckor. En slags nutida och fredliga korsriddare som snabbare än Röda Korset hinner uttala sitt postgironummer i en dyr reklamfilm är på plats ute på fältet där de hjälper svenskar i nöd. Den goodwill som skapas för kyrkan går inte att mäta i pengar, men det kommer att märkas i antalet nya medlemmar. Denna funktion och även privat krishantering/coach vid personliga svårigheter finns i viss mån idag i Svenska kyrkan men den drunknar bland alla privata aktörer som är skickligare på att informera vad de gör.


Förklara

Berätta vad skattebetalarnas pengar går varje år och gör det med stolthet, inte med skam. Det finns stunder då kyrkan helt plötsligt känns viktig även hos de mest högljudda motståndarna. Dop, giftermål och framför allt när döden kommer och hälsar på bland nära och kära är händelser då många nog ångrar sig att de ställde sig utanför kyrkan av ekonomiska skäl.


Jag skulle kunna fortsätta mycket längre och förklara punkterna mer ingående men av utrymmesskäl och intresseskäl för de flesta slutar jag här. Finns det någon som vill veta mera och som är nyfiken är det bara att kontakta Creative Republic - din herde i reklambranschens fårskock.


John Skarin

2010-08-22

PR - fem smarta ingångar på media

Möjligheten att få gratis publicitet i media och sprida företagets budskap utan att behöva betala pengar för det får många munnar att vattnas. Men törsten gör sig snart påmind då idétorkan ibland breder ut sig likt sanddyner i en öken.


För att PR ska visa sig vara mer än en hägrande oas har Creative Republic arbetat fram fem nya oortodoxa, men effektiva sätt att få media att lyssna på företagets budskap och rapportera det ni vill säga. 


Tänk svenskt

Redaktörer i svensk media är besatta av den så kallade Sverigevinkeln. Här är det nästan vinst varje gång för det stora internationella företaget. Men även företag som exporterar kan dra nytta av detta fenomen. Vinkla er nyhet till att det är en svensk som nått framgång utomlands, alternativt att företagets svenska produkt gjort något speciellt/löst ett problem i ett annat land.


Tänk på de "svaga"

Utnyttja journalisternas ömma punkt för de som de instinktivt och förbehållningslöst tror är svaga i samhället. Grupper som kvinnor, invandrare, handikappade och homosexuella ger företaget en gräddfil in i media om ni kan koppla ihop ert budskap ni vill få ut med någon ur dessa grupper. Den högsta vinsten är om ni kan hitta någon som är allt i ett. Alltså: en invandrad homosexuell kvinna med ett handikapp som nu är framgångsrik i ert företag.


Tänk sociala medier

Använd uttrycket "sociala medier" frekvent och i olika sammanhang, det fungerar lite som knark för media som fortfarande famlar efter att förstå och älskar att hitta nya infallsvinklar för att beskriva fenomenet för sina läsare/tittare.


Tänk i nuet

Dra nytta av det som händer i den dagliga nyhetsströmmen och fundera hur det kan användas för ert företags PR-arbete. Det finns även långsammare globala strömningar som företaget kan flyta med i - den tydligaste de senaste åren har varit klimatförändringar och miljöförstöring. Denna ström är dock vedertagen och det räcker inte längre med att säga att ni sopsorterar eller använder miljövänliga transporter utan här gäller det vara mer spektakulär och påhittig. Vad kan ert företag göra för miljön som ingen annat kan? Det kommer media vara intresserade att rapportera om.


Tänk mänskligt

Det finns en stor mängd journalister som aldrig jobbar med hårda nyheter utan håller till i "Feature" facket. De är inte intresserade av er balansräkning. De är intresserade av mjuka värden, bra historier, dramatik och kärlek. Ni når denna grupp journalister bäst genom att beskriva de mänskliga värderna som kan finnas bakom era hårda siffror. Kombinera gärna med punkt 2 ovan.


Vill du ha ytterligare konsultering som är personlig och unik för ert företag eller produkt är du välkommen att träffa Creative Republic. Minns att alla medier är ute efter en bra historia, uppfyller er senaste årsredovisning det kriteriet?


John Skarin

2010-08-03

När PR ska illustreras visuellt dyker ofta bilder som denna upp. Inget skulle kunna vara mer felaktigt. Läs texten och fundera sedan varför en megafon skulle få media att lyssna på ert företag. För att ni skriker högst?

så här kan ni lyckas med er sponsring

Ger kappsegling med världens snabbaste segelbåtar dig något drömskt i blicken och får dina tankar att sväva iväg till lastbilar, grävskopor och bilar?

    Volvo hoppas i alla fall att du ska göra den kopplingen när de som huvudsponsor baxar runt Volvo Ocean Race vart tredje år. Det finns många udda företagssponsringar i historien men frågan är om den här inte är en av de mest långsökta.


Sponsring är det trubbigaste verktyget som finns att tillgå i ett företags marknadsföringslåda. Dess styrka är främst att man kan nå ut med företagsnamnet till den breda massan på den globala eller lokala arenan. Människor som aldrig tidigare sett, eller till vardags inte ser företagets logotyp kan få en positiv bild då symbolen syns på reklamplatserna utmed fotbollsplanen, som en dekal på Formel 1 bilen eller i Volvos fall - segelbåtstävlingen. 


Ponera att Volvo istället satsat sina seglingpengar på något som i alla fall rullar på hjul. Tänk om de skulle startat ett F1 stall tillsammans med, låt oss säga Saab och slängt in ordet Viking i stallets namn, det skulle garanterat registrera starka magnituder på motorvärldens inbyggda Richterskala. Eller varför inte ställa upp i det spektakulära och krävande Dakarrallyt med en etanoldriven rallybil som är så pass bra att den placerar sig i toppen varje år? 

    Min teori är att Volvo har fallit i en vanlig marknadsföringsfälla. De har låtit personliga intressen i företagets ledningsgrupp styra över sponsorvalet. Att alla i styrelsen spelar golf och äger en segelbåt innebär inte per automatik att golf eller segling är den idrott som är det optimala för hela företaget, dess produkter och framför allt - dess målgrupp.


Creative Republic har arbetat fram en sponsormix, de fyra k:na, att tänka på innan och under själva sponsorinsatsen. Detta så att du inte ska ramla i samma fälla som flera andra företag. Håll dessa 4 K i minnet och tungan rätt i mun så kommer sponsoräventyret att sluta lyckligare.


Koppling 

Sponsorverktygets trubbiga spets kan vässas betydligt genom att först hitta en naturlig koppling mellan företaget/produkten och den/det som blir sponsrad. 


Koordination

Förena den uppstartade sponsoraktiviteten med resten av företagets marknadsföring. 


Kvantitet

Gå hellre internationellt än lokalt om ditt företag finns etablerat på fler marknader än Sverige. Dra nytta av att sponsring kan fungera som en bombmatta och nå miljoner människor under en lång tid.


Kontroll 

Ha i åtanke och var beredd på att sponsring också snabbt kan svänga till något kostsamt och negativt genom oberäkneliga omvärldsfaktorer. Huliganer kan förstöra ryktet för en fotbollsklubb, kända golfspelare kan visa sig vara frekvent otrogna och skidåkare kan hastigt tappa allt självförtroende och försvinna från topp 30 listan. Ha därför en exitstrategi inskriven redan från början i sponsoravtalet.


John Skarin

2010-06-15

Om vi bortser från det omoraliska i att dessa kinesiska skolbarn fått Marlboro logon på sina skoluniformer så är detta ett lysande exempel på sponsorskapets stora styrka. Den har potential att nå människor som inte direkt är din målgrupp nu men som kan bli det en dag. Antagligen älskar rektorn på denna skola Formel 1 och framför allt Ferrari-teamet. Därför ser nu alla elever i hans skola ut som små kloner av mekanikerna på Ferrari.

Löfbergs Lila, det nya svarta?

Sedan en tid tillbaka har den lilafärgade kaffeproducenten från Karlstad nöjt meddelat omvärlden via sin marknadsföring att deras dryck numera kan sörplas på både stjärnkrogar och inneställen. Operakällan, Allmänna Galleriet och Ishotellet i Jukkasjärvi är bara några av de inrättningar som serverar värmlandskaffet. Alla ställen med starkt lysande varumärken i sina respektive segment.


Löfbergs Lila använder en taktik som går ut på att ta rygg på finare varumärken än de själva. Deras förhoppning är att Operakällarens legendariska första-klass stämpel ska spilla över på deras kaffe. 

    Dilemmat är att Löfbergs Lila inte har den varumärkesstatus i folks medvetande som krävs för att detta ska bli en win-win för de inblandade i dagsläget. Hoppet från att vara mängdkaffet i butikshyllan till att plötsligt vara gourmetkaffet på stjärnkrogar är för stort och en reklamkampanj räcker inte för att överbygga det avståndet mentalt. 


Löfbergs Lila försöker göra en koffeinstinn klassresa i expressfart men missar flera viktiga stationer på vägen. Resultatet blir istället misstänksamhet. Butikskunderna undrar varför priset på deras vardagskaffe höjts. De fina restaurangerna får förvisso gratisreklam när deras namn nämns i annonserna, men deras redan starka varumärken naggas lite i kanten genom att förknippas med ett svagare varumärke som Löfbergs Lila. Minns att ett känt varumärke inte är detsamma som ett starkt varumärke.


Det går att förändra människors värderingar gentemot ett moget varumärke men det görs inte över en natt, snarare år, och det involverar en helrenovering från toppen till botten i företaget. Den som vill göra detta måste också ha en mycket tjock plånbok. Lyckade exempel på detta är Audi och Heineken som båda gått från att sitta på avbytarbänken till att nu spela i högsta varumärkesdivisionen. 


Har Löfbergs Lila de resurser och det långsiktiga tålamod som krävs för att göra den här varumärkesflytten, eller blir det bara en kampanjaktivitet som begravs när reklambyrån tappar kontot eller när marknadschefen byts ut? Tiden får utvisa, det gör den alltid.


John Skarin

2010-05-30

med döden som marknadsförare - PRODUCT DEATH PROMOTION

Vad har Stieg Larson, Vincent van Gogh och Kurt Cobain gemensamt? Sina politiska åsikter? Att de var förtjusta i Absint? Eller var de jagade av rättvisan?

Nej, det dessa tre herrar har gemensamt är ett fenomen som ibland uppstår efter döden. Deras bortgång blev startskottet för en ny karriär där försäljningssiffrorna för deras böcker, tavlor och skivor gått genom taket och sedan fortsatt mot himlen.


Ett varumärke, om vi nu får tala om personer som varumärken, når sällan de mytiska proportioner under deras jordeliv som döden erbjuder. Ett tragiskt eller spektakulärt livsöde hjälper till, men det är inte den enda ingrediensen. Media skapar historier och trycker på känsloknappar som biter sig fast och får egna livsformer hos läsare, betraktare och lyssnare.


Hur kan vi som fortfarande är vid liv och arbetar med marknadsföring använda denna kunskap? Creative Republic har utvecklat ett verktyg som vi döpt till Product Death Promotion (PDP). Det går i korthet ut på att ett företag ska göra en lika stor sak av borttagandet av en produkt i sitt sortiment som det gjorde vid dess lansering.


När en populär produkt försvinner från butikshyllan brukar det väcka förstämning hos kunderna. Negativ pr kommer som ett brev på posten då protestgrupper gör sig hörda både i sociala medier (Facebook m fl.) och i vanlig media. Med PDP-verkytget kan ett företag styra opinionen och göra en kontrollerad produktutfasning som samtidigt innebär en ökad försäljning.


Ett exempel där PDP-verktyget hade gjort en värld av skillnad var när dryckestillverkaren Carlsberg år 2004 ville döda drycken Pommac. Försäljningen gick stadigt nedåt och visade det året knappt någon puls överhuvudtaget. Men efter att 50 000 namn samlats in i protest beslutade Carlsberg att fortsätta försäljningen av den klassiska läsken. Carlsbergs misstag var att de inte förutsåg protesterna och kundernas engagemang. Detta gav i sin tur högvis med dålig press i medierna. 

    Ponera att Carlsberg istället hade varit förberedda och lanserat en farväl- kampanj till Pommac med ett sista försäljningsdatum i butikerna. En planerad PDP-push skulle antagligen genererat en publikrusning till butikerna för att hamstra Pommac. De hade då kunnat råda över utvecklingen i en högre grad och när de märkt det stora intresset, släppt nyhetsbomben att de behåller läsken i sortimenet. Istället för att som 2004 liknats vid skurkar skulle Carlsberg kunnat ha hyllats som hjältar med PDP-verktygets hjälp.


Paradoxalt nog kan en produkts död bli vändpunkten som får den att leva vidare och sälja mer än den någonsin gjorde under sin livstid. PDP och dess möjligheter är outgrundliga. För facit, ring eller mejla oss på Creative Republic.


John Skarin

2010-05-18

Tomma hot - när flytten kostar mer än vad den smakar

Har du, liksom jag tappat räkningen i antalet gånger svenska storföretag gått ut i affärspressen och sturskt meddelat att de "hotar" att flytta ut produktionen ur Sverige. När vapenskramlet tystnat efter en eller två upprörda inslag i A-ekonomi förblir de ändå kvar. Liknelsen vid ett ilsket barn som inte får godis av mamma i butiken men instinktivt vet att det är en dålig idé att överge sina föräldrar för en sådan sak ligger inte långt borta. 

    Vad var det som fick företaget att ändra sig från att flytta verksamheten till ett låglöneland i fjärran östern? Svaret är helt enkelt att varumärket urholkas, urvattnas eller helt enkelt förstörs.


De småländska glasbruken är internationellt erkända och en miljon turister besöker glasriket varje år för att handla och studera de skickliga hantverkarna i sitt arbete. Kosta Boda, Orrefors och de andra bruken vet att de skulle skjuta sig i foten om de valde att tillverka sina glas en nedgången fabrik på den Indiska landsbyggden. De skulle aldrig kunna ta lika mycket betalt för sina produkter och antagligen behöva slåss med journalister i tid och otid som gräver fram oegentligheter vilka är ofrånkomliga när arbetarna där endast får några kronor i lön och dör i förtid av en farlig arbetsmiljö.


Italienska modemärken är extremt medvetna om betydelsen av att det står "Made in Italy" på deras produkter och jagar förfalskare världen över med ljus och lykta. Klocktillverkare kan multiplicera prislappen för ett ur om de två orden "Swiss Made" finns med någonstans på dess boett. 

    Ett lands varumärke spelar en stor roll i hur ett företag därifrån uppfattas. Har landet stora problem med korruption, miljöförstöring, diktatur eller barnarbete? Ja, då är det landets varumärke lägre rankat än ett land som har sina lagar och regler under kontroll. 

    Sverige är ganska lyckligt lottat och rankas högt i de flestas ögon. Det är en produktfördel som är gratis att använda av svenska exportföretag. De företag som lyckas förädla "Made in Sweden" etiketten och bygga en historia kring den (IKEA, Absolut Vodka) har likt Schweiziska klocktillverkare en unik fördel gentemot ett konkurrerande företag som skapar likvärdiga produkter - men i ett land med lägre rankat varumärke.


Ett aktuellt fall är Volvo Personvagnar som nu köpts av kinesiska Geely. Trots åren med Ford i USA är Volvos globala varumärke lika svenskt som dalahästen, och kunder världen har ingen större önskan att ändra på den bilden. Volvos varumärke är synonymt med säkerhet och kvalitet. Det är avgörande hur de nya kinesiska ägarna väljer att vandra med Volvo och dess inbyggda styrka. Läser de den här krönikan kommer de inte få några problem... men jag tror det kommer finnas anledning att återkomma i detta fall.


John Skarin

2010-05-05

Apoteksloppet - kapplöpningen om kunderna har börjat

Den första juli 2009 öppnades en urgammal marknad upp för nya spelare. Statliga Apoteket AB är sedan den dagen inte ensamma om att få sälja hudkrämer och receptbelagda mediciner under samma tak. Apoteket sålde på regeringens order (en av Göran Hägglunds stridsfrågor) av 615 av deras 945 butiker och in har nya namn som Apotek Hjärtat, Medstop och Kronans Droghandel dykt upp i folks vardag.


Ur ett marknadsföringsperspektiv är det oerhört intressant att följa dessa nya pillertrillande kombattanter då de rusar ut ur startblocken samtidigt. De är dessutom alla relativt okända eller nystartade med namn och symboler som kunderna nu ska stifta bekantskap med. En molande huvudvärk för de nya spelarna är att få efterfrågade dem. De flesta svenskar var emot en avreglering av den enkla anledningen att Apoteket under åren skickligt byggt upp ett starkt varumärke och ett rikt förtroendekapital. Kunderna har litat på de högt utbildade butikssäljarna (farmaceuter) i deras vita rockar och statligt stela, men ack så trygga garantier om att produkterna är ordentligt testade. Apotekets reklam och marknadsaktiviteter har även de varit väl utförda och i många fall prisvinnande.

   

De nya aktörerna har en slitsam uppgift framför sig och hur de rör sig nu, redan i sina första staplande marknadsföringssteg är av en avgörande betydelse i tävlingen om apoteksherraväldet. Vågar kunden lita på en farmaceut som rekommenderar ett revolutionerande sömnpiller när det står Kronans Droghandel på dennes namnbricka? Vilket första intryck ger Medstop när deras butiksskyltning liknar en frisörsalongs med avancerade hår- och hudprodukter utvecklade av schweiziska experter?


Kapplöpningen är i full gång och strategierna utformas i realtid. Vilken apotekskedja som vinner? Det gör den tävlande som lyckas axla originalapotekets förtroendemantel och samtidigt lyckas förädla den med sin eget spunna röda tråd. Om konsumenten sedan blir en vinnare är för tidigt att säga. Läkemedelsindustrin firade dock direkt och chockhöjde priset på 50 av de mest sålda receptfria läkemedel inför avregleringen.


John Skarin

2010-04-28


Vad hände sen? Uppdatering ett halvt år senare (november 2010)

Den första undersökningen för att ta reda på hur kända de respektive apotekskedjorna är nu publicerad. Etta är fortfarande det statliga Apoteket med 54% kännedom, 2:a kommer Apotek Hjärtat med 36%. Kronans Droghandel får 32%. Sedan är det ett stort hopp till Medstop som endast skramlar ihop ynkliga 11%. Övriga aktörer ligger på 6% och mindre i kännedom hos konsumenterna.

Marknadsföring som ger gratisluncher

"Wesc är ett varumärke som många fastighetsägare vill ha på sina shoppinggator så vi får många erbjudanden om butikslokaler. Så var det inte för ett år sedan men varumärket är mer känt nu." 


Det är Greger Hagelin vd och grundare till Wesc som i en intervju i Dagens Industri säger något som i allra högsta grad borde intressera dig. Tack vare ett allt starkare varumärke för sitt företag får han nu en gräddfil in på hyresmarknaden. Det var garanterat inte inräknat i planerna när de la upp strategin för sin marknadsföring, men tack vare att de har gjort "rätt" marknadsföring och "rätt" reklam så har den fått vidare konsekvenser nedåt i själva affärsverksamheten. I reklamens värld gäller följande: genom att synas når du en bit på vägen. Väljer du att synas och samtidigt presentera något som är intressant kan du nå hela vägen, likt Wesc. 


Några av våra kunder har fått erfara liknande gräddfiler genom att publicera annonser som vi tagit fram. Reklamen har förutom att den säljer mer även resulterat i att tidningar ringt och skänkt bort annonsplatser i form av helsidor. Tidningarna inser, liksom fastighetsägarna i Wesc fall, att det är ett mervärde av att ha en annons från någon av våra kunder. Annonsen ger tidningen en högre status. En symbios är född - annonsen och tidningen lever tillsammans och det ger en positiv effekt för båda parter.


Är ditt företag intresserad av gratis helsidor i tidningarna så är tipset att börja med att kontakta oss. Gratis är inget man får direkt, men genom att bygga rätt från början och sedan fortsätta bygga med rätt hantverkare dyker så småningom erbjudanden upp. Liksom det gjorde för Greger Hagelin på Wesc.


John Skarin

2010-04-19

Konsten att leva upp till bra reklam

Vi gör bra reklam. Men hur bra reklam vi än skapar så spelar det ingen roll om konsumenten upplever en verklighet som markant skiljer sig från den bild vi målar upp. Möts de av en dammig butiksutställning med solskadade plastblommor eller en hemsida fylld av fel och där senaste nyheten är en julhälsning från 2007 raseras det vi gjort blixtsnabbt. En säljare som inte har tagit del av den kommunikation som ni just då basunerar ut kan med sin okunskap få företaget att verka virrigt. 

    

Alltför många gånger har vi under våra år som reklamskapare sett exempel där reklamen och verkligheten ligger långt ifrån varandra. Vill du verkligen lyckas och bli ledstjärnan i din bransch? Lev upp till din reklam. Konstigt nog är detta väldigt ovanligt så konkurrensen är minimal. 

    Föreställ dig att du är den där jobbigt pålästa och kritiska kunden och att du ska handla av ditt eget företag, vad ser du? Vilka är ditt företags svaga punkter? Om du säljer möbler, hur ser det ut hos möbelhandlaren dit kunden går? Är det samma tyger och modeller som ni gör reklam för som kunden möts av? När konsumenten går in på er hemsida för att läsa mer om den produkt ni gjort reklam för, kan de hitta rätt information direkt eller måste de leta runt och därmed tappa intresset? Efterfrågar kunden en folder för en specifik produkt? Hur ser den foldern ut, talar den samma språk, är den en fortsättning av den fina reklam ni gör?


Vad jag försöker säga är att du måste tänka på helheten i ditt företag. Vi kan få allt från sopkärl till dieselosande reservkraftsverk att verka helt oemotståndliga för konsumenten, men om den bilden raseras på vägen till köpbeslutet behöver dessa fallgropar att fyllas igen. Först när det är åtgärdat och företaget ser ut som sin reklam kommer det att kunna bli nummer 1.


John Skarin

2010-04-13

Detaljerna är viktiga. Vilket intryck får du av ett företag du besöker om du möts av denna gröna växt?

If you´re going through hell, keep going.

Jag vill passa på att hedra alla företagare som likt Winston Churchill inte gav upp utan en fajt när motgångarna radade upp sig. Som bekant har lågkonjunkturens isande vindar gjort sitt bästa för att frysa affärsklimatet under 2009. Här följer tre råd om hur företag kan förebereda sig samt parera de värsta stormbyarna till nästa gång.


1. Höj blicken och agera långsiktigt

I en högkonjunktur talas det vitt och brett om vikten av både humankapital och marknadsandelar. I en lågkonjunktur dalar försäljningen och det tidigare hyllade humankapitalet blir plötsligt en börda för företaget. Talet om nya marknadsandelar hamnar långt ned på agendan och det är inte ovanligt att marknadschefen blir överkörd av VD som helt sonika skruvar åt pengakranarna.

    Känns det igen? Det är lätt att agera i panik när försäljningen störtdyker men det är just då det är extra viktigt att hålla huvudet kallt och tänka långsiktigt. Allt för drastiska beslut kan fördröja företagets inträde i högkonjunkturen när det vänder. Lågkonjunkturer är cykliska och de kommer på besök med 5-7 års mellanrum. Vetskapen om den ska alltid finnas med - även när det är som ljusast och försäljningen är på topp. 


2. Tappa aldrig fokus på att skaffa nya kunder eller ta marknadsandelar

En av de få negativa aspekter med en högkonjunktur är att det är lätt att förlora jaktinstinkten att dra in nya kunder till företaget. Orderböckerna är fyllda och alla har fullt upp med att klara beställningarna. Detta är ett känsligt läge. Rådet är att alltid finna tid för att bearbeta nya kunder, det är ett misstag att luta sig tillbaka och enbart serva dina nuvarande kunder utan att tänka på vad som väntar runt hörnet. Att förbereda företaget på dåliga tider är något man bör göra när hjulen rullar som fortast. Grundbulten i ditt företags ekonomi är att behålla men också att vinna marknadsandelar. 


3. If you´re going through hell, keep going

En lågkonjunktur är en återkommande omvärldsfaktor ett företag aldrig kan bortse från. Även om det är väl förberett så blir det antagligen någon slags kostymminskning i företaget. Folk kommer kanske att behöva gå. Fruktkorgar ryker och sparpaket att införas. Här är det lätt att stanna upp och gråta en skvätt, gör inte det. Fortsätt att gå framåt. Har ditt företag drabbats hårt av konjunkturnedgången och du missat de två punkterna ovan är det viktigt att tänka på att det kommer att ske en vändning. 

    Jobbet med att försöka vinna tillbaka dina eventuellt förlorade marknadsandelar och fighten att behålla dessa är evig. Bibehåll företagets marknadsaktiviteter, men på en lägre nivå. Stryp inte dessa helt då företaget riskerar att helt gå under. Marknadsföringen är ett eldunderstöd för säljarna som ska ha något att visa och berätta om när de ska dra in nya kunder. Med stor sannolikhet drar även dina konkurrenter in på marknadsföringen och den som drar ned minst har också störst chans att vinna nya kunder. Det viktiga här är att följa första punkten - höj blicken och se långsiktigt på företaget. För i horisonten kommer du, före alla andra, se den skimrande högkonjunkturen.


John Skarin

2010-04-06

Jobbet med att försöka vinna tillbaka dina eventuellt förlorade marknadsandelar och fighten att behålla dessa är evig.